Bebek Beşiği Nasıl Seçilir?

Bebeğinizi 9 ay özenle karnınızda muhafaza ettiniz, 9 ayın sonunda sağlıkla kucağınıza aldınız, eve geldiniz. Peki nerede yatacak bebek? Tabi ki de beşik/yatak meselesini bebeğiniz dünyaya gelmeden önce halletmelisiniz. Beşik, karyola, park yatak ama hangisi? Bu biraz da evinizin, odalarınızın ve ekonomik durumunuzun müsaitliğiyle de alakalı. Alabilene ve yeri olana bebek karyolalı, bebek odası tavsiye ederim.
Temsili fotoğraftır
Benim gibi, bebeğinizi ilk zamanlarda gözümün önünde olsun diye yatak odasında misafir edecekseniz, tek alternatif beşik oluyor o zaman. Yenidoğan bebeğin emzirme kolaylığı ve kontrolü açısından anne, babanın yattığı odada, kendi beşiğinde uyuması gerektiğini düşünenlerdenim. Her zaman ilk doğumlar tecrübesizliğe denk geldiği için beşik konusunda da birkaç denemem oldu.
Temsili fotoğraftır
İlki sallanır, cibinlikli, süslü püslü, hiçbir artısı olmayan bambu beşikti. 5 ay kadar kullandım çünkü Egemen büyüdükçe içine sığmaz oldu. Sonra park yatağa döndüm, bez, yandan fermuarı açılıp, altı oyun parkı olabilen, alt değiştirme üniteli, dönencesi, müziği olanlardan.
Temsili fotoğraftır
2. doğumumda biraz daha tecrübe edindiğimden, direkt asansör sistem, korkuluklu, altta çekmecesi olan, cibinlikli, sallanır, ahşap beşik aldım, Derin' de 18 ay kullandım ve aynı beşik modelinin, ebatları biraz daha büyüğünü kullanıyorum şimdi.
Temsili fotoğraftır
Bebeğin yatağını seçerken karyolanın belli özelliklere sahip olması gerekir:
  • Karyola devrilmeyecek kadar ağır ve sağlam olmalı, küçük yaramazın atlama ve zıplamalarına direnç gösterebilmelidir. 
  • Parmaklıkların arası 2.5 cm’den dar, 6 cm’den geniş olmamalıdır. Bu çocuğunuzun el-kol ve bacaklarının sıkışmasını ve bacaklarını rahatlıkla parmaklıklardan sarkıtmasını önleyecektir. 
  • Parmaklıkların açılma mekanizması mutlaka iki taraftan açılmaya uygun olmalı, tek taraftan müdahale ile açılmamalıdır. 
  • Karyolanın parmaklıkları bebeğiniz büyüdüğünde atlayamayacağı yükseklikte en az 60 cm olmalıdır. 
  • Karyolada keskin-sivri köşeler veya bebeğe batıp zarar verecek kıymıklar olmamasına dikkat edilmelidir. 
  • Karyolanın ağaçtan yapılmış olması tercih edilmelidir. 
  • Sağlığa zararlı boyalarla boyanmamış olması gereklidir. 
  • Karyola için yatak seçerken her şeyden önce karyolaya uygun boyda olmasına dikkat etmek gerekir. 
  • Yatak ne çok sert ne çok yumuşak olmamalıdır. Çok sert bir yatak bebeğin kaslarını yorarak uykuya dalmasını zorlaştırırken, çok yumuşak bir yatak da ağız ve burnun içeri gömülerek nefes almasını zorlaştırabilir. En uygunu orta sertlikte yarı ortopedik bir yataktır. 
  • Yatağın daha temiz kalması açısından yıkanabilir yatak koruyucu kullanılabilir. Çarşaf ile yatak arasına sıvı geçirgenliğini önleyecek bir koruyucu takılmalıdır. Böylece kusma, çiş gibi sızıntıların yatağa geçmesi önlenir. 
  • Karyolanın içine, kenarına koruyucu olarak konanlar hariç çok ince bile olsa yastık konmamalıdır. Çünkü bu yastıklar kolaylıkla bebeğin boğulmasına yol açabilir. 
Bebek yatağına karar veremeyenler için söylüyorum, en doğru seçim bence 4.oldu. Hem fonksiyonlu hem uzun ömürlü hem kullanışlı. Bebekler bambu beşikte yatsa bile 6 aydan sonra değiştirmek gerekiyor ve kısa sürede 2. masraf bütçeye ek yük oluyor. O yüzden şahsen ben, doğumdan itibaren ahşap, alttan çekmeceli (bez, ıslak mendil vs koymak için elverişli) cibinlikli (yazın çok işe yarıyor) sallanır, asansör sistem korkuluklu ve bebekler için özel yataklı beşik taraftarıyım.