İstanbul'un En Güzel Ücretsiz Açık Hava Parkları

Soğuk, yağışlı, gri günleri geride bırakıp insanın içini ısıtan sıcak, güneşli, mavi günlere geçiş yapıyoruz. Artık evde dört duvar oturmak yerine daha fazla dışarı çıkmak, açık havadan yararlanmak istiyoruz çocuklarımızla doğal olarak. Hafta arası semt, sokak oyun parklarına götürüp hem güneşlenmelerine hem de oyun oynayıp sosyalleşmelerine imkan bulduğumuz, çocuklarımızla ailece gidilebilecek İstanbul'daki daha büyük ölçekli çocuk oyun parklarını paylaşmak istedim. Bunların bir kısmı Anadolu yakasında bir kısmı da Avrupa yakasında. Ben de iki grup halinde bu parkların bir listesini yaptım.

ANADOLU YAKASI PARKLARI

Göztepe 60. Yıl Parkı
Kadıköy ilçesi, Göztepe semtinde bulunan park, 80.475 m² alan üzerine kurulu. Park içinde, yeşil alan, yürüyüş yolları, tenis kortu, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, egzersiz alanı, gül bahçesi, lale bahçesi, barok bahçe, kuru havuz, biyolojik gölet ve süs havuzu bulunuyor.

Özgürlük Parkı
Toplamda 120.000 m² bir alan üzerine kurulu olan park, Kadıköy ilçesi Selamiçeşme semtinde bulunuyor. Park içinde, amfi tiyatro, futbol ve basketbol sahaları, tenis kortu, yürüyüş yolu, koşu parkuru, bisiklet yolu, çocuklar için oyun alanları, yetişkinler için spor aletleri, süs havuzları, amfi tiyatro, hayvanların gezdirilmesi için özel alanlar, piknik alanı ve kafeterya yer alıyor.

Fenerbahçe Parkı
Kadıköy ilçesi Fenerbahçe semtinde bulunan park, Fenerbahçe Burnu'nda konumlanmış. Parkta, yeşil alanlar, çeşitli bitki örtüleri, yürüyüş-koşu parkurları, bisiklet yolları, piknik alanları, kafeler var.

Yoğurtçu Parkı
Kadıköy ilçesi Moda semtinde bulunan parkın toplam kullanım alanı 30.000 m²'den fazla. Parkta, yürüyüş-koşu yolu, bisiklet yolu, basketbol sahası, tenis kortu, çocuk oyun alanları, egzersiz alanı ve çay bahçesi bulunuyor. Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'na yakınlığı sebebiyle kulübün efsane sporcularının heykellerine de ev sahipliği yapıyor park. 

Kalamış Atatürk Parkı
Kadıköy ilçesinin Kalamış semtinde yer alan park 3400 m²'lik alana sahip. Parkta, futbol-basketbol ve tenis sahası, çocuk oyun alanları, köpek gezdirme alanı, piknik yapma imkanı ve çeşitli sosyal alanlar var. Ayrıca yaz boyunca düzenlenen sanat festivaline ev sahipliği yapıyor.

Moda Parkı
1540 m²’lik yeşil alanı ile parkta, çocuk oyun alanları, yürüyüş/koşu/bisiklet yolları, çay bahçeleri, kafeler ve muhteşem bir gün batımı manzarası bulunuyor.

Maltepe Orhangazi Şehir Parkı 
3,2 kilometre uzunluğa, 400 metre genişliğe ve toplamda 1.215.000 m²'nin üzerinde bir alana sahip. Parkta, futbol/basketbol/voleybol sahaları, fitness salonu, tenis kortları, atletizm pisti, bisiklet yolu, koşu parkuru, akrobatik bisiklet parkuru, kaykay alanı, çocuk oyun  parkurları, sert ve çim etkinlik alanları, mini golf alanı, bilim, macera ve arkeoloji parkları, trafik eğitim pistleri ve kondisyon alanları bulunuyor. 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezi. Botanik bahçesi, Merkez Ada, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası ve Trakya Adası olmak üzere 8 adadan oluşuyor. İçinde, nilüfer havuzu, seralar, çocuklar için Keşif Bahçesi ve Bambu Labirenti gibi alanlar, amfi tiyatro, bitki koleksiyonları, botanik bilimi ile ilgilenenler için ihtisas kütüphanesi, kurs/atölye çalışmaları bulunuyor. Pazartesi günleri bakım ve onarım çalışmaları sebebiyle ziyarete kapalı olan parka giriş ücretsiz.

Bostancı-Küçükyalı Arası Sahil Parkı 
Adalar manzarasına sahip olan parkın bir ucu Bostancı diğer ucu ise Dalyana doğru uzanıyor. Sahil şeridi boyunca basketbol/futbol sahası, bisiklet yolu, çocuk oyun Alanı, koşu parkuru, fitness alanı,  paten sahası bulunuyor. 

Polonezköy Tabiat Parkı
3.000 hektarlık bir alana sahip olan parkta, yürüyüş/koşu parkuru, bisiklet yolu, seyir kuleleri, piknik alanları, ücretli ve ücretsiz kamp alanları, çok sayıda restoran bulunuyor. Bu arada 1 hektarın 10.000 metrekare ettiğini düşünürsek alanın büyüklüğünü siz düşünün.

AVRUPA YAKASI PARKLARI

Türkan Sabancı Bebek Parkı
18. yüzyılda Hümayunabad Kasrı'nın bahçesi olan park, Sabancı Vakfı tarafından yenilenerek 2008'de Türkan Sabancı Bebek Parkı adı ile hizmet vermeye başladı. İstanbul'un en güzel deniz ve boğaz manzarasına sahip parklarından biri olan Bebek Parkı 16.000 m² arazi üzerine kurulu. Parkta, yeşil alan, yürüme yolu, çocuk oyun alanı ve köpek gezdirme yeri bulunuyor.

Yıldız Parkı
Yıldız Sarayı'nın alt tarafında Boğaz’a hakim bir konumda yer alan Yıldız Parkının, Palanga Caddesi ve Çırağan Caddesi olmak üzere iki ayrı kapısı bulunuyor. Malta Köşkü ve Çadır Köşkü'nün de içinde olduğu parkta bahçeler, asma köprüler, şelaleler, göletler, yürüyüş yolları, çocuk parkı, Kır Kahvesi yer alıyor.

Maçka Demokrasi Parkı
Bitki örtüsü bakımından zengin parklardan biri olan Maçka Demokrasi Parkında, spor aletleri, çocuk oyun alanı, yeme-içme birimleri, yapay ada ve iç içe toplam dokuz yapay havuz bulunuyor. Ayrıca parkın üzerinden geçen bir teleferik hattı var.

Ulus Parkı
İstanbul Boğazı'na yüksekten bakan bir konumda bulunduğu için çok güzel bir manzaraya sahip olan parkın içinde, halka açık bölümlerin yanı sıra özel lokantalar da var.

Bakırköy Botanik Parkı
96.000 m² arazi üzerine kurulu parkta, konuşan dinozor heykelleri, su parkı ve oyun ekipmanları, tematik bahçeler, çocuk oyun alanları, heykeller, doğal gölet, süs havuzları, göçmen kuşlar için yapılmış bekleme alanları, piknik alanları ve sosyal tesisler bulunuyor.

Bahçeşehir Gölet Parkı
300 bin m²'lik Bahçeşehir Park alanı içinde yer alan Gölet Park 26.000 m²'lik bir alanı kaplıyor. Park içinde, çeşitli restoranlar, temalı oyun parkları, yürüyüş yolu, açık alan fitness ve barfiks takımları, özel kulüpler, çay bahçesinin yanı sıra çeşitli gösteri ve konserlere ev sahipliği yapan Arena Sahne yer alıyor.

Gülhane Parkı
Fatih ilçesi, Eminönü semtinde bulunan Topkapı Sarayı'nın eteklerinde yer alan Gülhane Parkı, Osmanlı Dönemi'nde sarayın dış bahçesi olarak kullanılmış. 1928 yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün Latin harflerini halka duyurması törenine ev sahipliği yapan parkın içinde, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, 9. yüzyıldan kalma dünya haritasının bir kopyası olan renkli yerküre, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi, etkileyici Boğaz manzarasına sahip bahçeler, ağaçlar, havuzlar, açık hava kafeleri, uzun yürüyüş yolları bulunuyor. Parkta ayrıca bahar aylarında Lale Festivali düzenleniyor.

Bayrampaşa Şehir Parkı (Adapark)
600.000 m² alana kurulu parkta, amfi tiyatro, açık hava sineması, restoranlar, kafeteryalar, güzel sanatlar eğitim ve sergileme alanları, basketbol, voleybol, tenis, futbol sahaları, sağlık evi, çocuk oyun alanları, çiftlik hayatı bölümü, helikopter pisti, bayrak kulesi, gölet ve şelaleler, araç, yaya ve bisiklet yolları ile otopark ve idari bina yer alıyor.

Emirgan Parkı
Yaklaşık 325.000 m²'lik bir alanda kurulu Emirgan Parkı, Emirgan Korusu içinde yer alıyor. Park içinde, göl, Boğaz manzaralı teraslar, koşu ve yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, piknik alanları, tarihi köşkler, restoranlar ve kafeler bulunuyor. Koru bahar başlangıcında Lale Festivaline de ev sahipliği yapıyor.

İBB Japon Bahçesi Parkı
2003 senesinde Japonya'da Türkiye Yılı'nın kutlanması sebebiyle aynı sene Sarıyer Baltalimanı'nda kurulan park 6.137 m² alan üzerine kurulu. Marmara Boğazına bakan bahçede, iki şehrin sembolü olan Marmara Boğazı ile Shimonoseki Boğazından esinlenilerek yapılan giriş kapısı, Japon Bahçesinin temel karakteri olan Çay Odası (Yogetsuan), çardak,  doğal gölet, şelale ada, adayı kıyıya bağlayan taş ve tahta köprü, yürüyüş patikaları ve Japonya'nın sembolü Kiraz Ağacı (Sakura) başta olmak üzere birçok farklı türden ağaç yer alıyor. 

İstanbul'da gezilecek açık hava parklar bundan ibaret değil tabi ki. Şehrin birçok yerinde görülmeye değer birbirinden güzel parklar, bahçeler, korular da var. Anadolu ve Avrupa Yakasının en bilindik ve en çok ziyaret edilen 10'ar parkını yazdım ben sadece.