Sakin Şehir ( CittaSlow ) Perşembe

Karadeniz gezimizin Perşembe'ye Nasıl Gidilir? ve İnanç Menemen Muhtarın Yeri yazılarımdan sonra bugün genel bir Perşembe yazısı paylaşacağım.Ordu şehir merkezine 13 km.uzaklıkta,Samsun-Trabzon karayolu üzerinde,karayel fırtınalarına kapalı tabii bir koy durumunda sahil kasabası olan Perşembe çevresindeki yerleşimin 2500 yıllık olduğu söyleniyor.
İlçenin M.Ö. VIII.yüzyılda Yunan kolonistleri tarafından kurulduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktaymış.Ordu yöresi,Selçuklular tarafından sınır boylarına yerleştirilmiş Oğuzların bir kolu olan Çepniler tarafından Türkleştirilmiş ve Selçuklu Devleti’nin yıkılması,Moğol İlhanlı hakimiyetinin de zayıflaması sonucu bu bölgede Bayramoğlu Hacı Emir İbrahim adlı bir Türkmen Beyi tarafından yeni bir beylik kurulmuş.XIV. yüzyılda yöreyi fetheden Türkmen bölüklerinden her biri vadilerden birine yerleşmiş.Bölge,Vona yarımadası üzerine yerleşen Satılmış Bey sebebiyle uzun yıllar Niyabet-i Satılmış-ı Bayram,Vilayet-i Satılmış ve Bayramlu,Niyabet-i Satılmış gibi adlarla anılmış.
Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum İmparatorluğu'nu ortadan kaldırmasıyla 1461 yılında Osmanlıların eline geçmiş Perşembe Kasabası’nın kuruluşu;19.yüzyılın ilk yarısında 1824 tarihinde,Kozağzı Deresi’nin güneyinde bulunan,bugünkü meydan Cami ve onun ön tarafında küçük teknelerin yanaşabileceği bir iskelenin yapılışı ile başlamış.19.yüzyılın ilk yarısından sonra yeni kurulan bu yerleşim yeri Vona olarak adlandırılmış.Vona,önceleri köy iken,sonraları bucak ve 1945 yılında da Perşembe adı ile ilçe haline getirilmiş.Bir rivayet perşembe günleri kurulan pazar yeri nedeniyle bölgenin adının Perşembe olarak söylendiği şeklindedir.
Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen,yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı kentler birliği olan Cittaslow (İtalyanca Citta''Şehir'' ve İngilizce Slow''Yavaş''kelimelerinden oluşan Cittaslow ''Sakin Şehir'') birliği üyesi Perşembe,2012 yılında 'cittaslow' sertifikasını almış ve Türkiye'deki 11 sakin şehirden biri olmuş.1999 yılında İtalya’nın Greve in Chianti kentinde kurulan Cittaslow Birliğ'ne üye olmanın bazı kriterleri var hemen ondan bahsetmek istiyorum ki ne olduğu hakkında az buçuk bilgi sahibi olalım.Nüfusu 50.000'in altında olan kentlerin üye olabildiği bu kriterler;
  1. Çevre politikaları
  2. Altyapı politikaları
  3. Kentsel yaşam kalitesi politikaları
  4. Tarım,turizm,esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
  5. Misafirperverlik,farkındalık ve eğitim için planlar
  6. Sosyal uyum
  7. Ortaklıklar...ana başlıkları altında toplanıp 59 adet üyelik kriterinden oluşuyor.Bu 59 kriteri burada sıralayacak değilim,merak ediyorsanız;http://cittaslowturkiye.org/uyelik-sureci-ve-kriterler/ linkine bakabilirsiniz.
Mavi ve yeşilin bir arada olduğu Perşembe'nin en önemli yükseltileri;1114 m.rakımlı Kurşunçalı Tepesi,735 m.rakımlı Sakarat Tepesi,670 m.rakımlı Çamarası Tepesi'dir.Sakarat Tepesi bu yüksekliği ile sahil şeridinin en yüksek tepelerinden biri olma özelliğine sahip aynı zamanda.Perşembe'de biri kuzeyde uzun bir kara parçası olarak denize doğru uzanan Yason Burnu,diğeri ise derin ve dik bir Koy’un üzerindeki Çam Burnu olmak üzere 2 önemli kara çıkıntısı var.Bu kara çıkıntıları Perşembe limanını karayel rüzgarlarından korur.Dağlardan,tepelerden gelen suların oluşturduğu çok sayıda derenin olduğu Perşembe'de Akcaova,Efirli,Kacalı,Kozağzı,Kurtuluş Dereleri büyük;Belicesu,Medreseönü,Okculu,Asarcık,Büyükağız,Kavra,Çaka,Kurtuluş,Hoynat,Ördek,Mersin,Kışlaönü,Topal Dereleri ise daha küçük derelerdir.
Karadeniz'e özgü çok çeşitli yöresel lezzetleri vardır Perşembe'nin.Lahana(pancar) çorbası&yemeği&sarması&diblesi&turşusu,ısırgan çorbası,melevcen(diken ucu)&galdirik&hoşkıran kavurması,kirmit (mantar) kavurması,taflan turşusu,mısır ekmeği,turşu kavurmaları,keşkeki,hamsi tavası&buğulaması&pilavı olmazsa olmazıdır sofraların.
Fındık haricinde çilek,kivi yetiştiriciliği de yapılır.Bir de asırlık bir mazisi olan cevizli helvası meşhurdur.
Dünyanın sayılı sakin şehirleri arasında gösterilen,224 km2'lik bir yüz ölçümüne sahip Perşembe'nin 2015 senesi yerel nüfusu 32.100 kişi olsa da özellikle yaz aylarında gurbetçilerin,farklı ilde yaşayanların da gelmesiyle nüfus,yerel nüfusun 2-3 katına ulaşıyor.Perşembe'de;Belicesu,Çaka Kumsalı,Kışlaönü(Aktaş Plajı,Efirli Plajı)Yason Burnu,Hoynat Adası,Boğazcık (Bahçeköy) Mağarası,Kurşunçal Şelalesi ve Ormanları,Çalgan Şelalesi,Karaoluk (Çiseli) Şelalesi,Şenyurt Şelalesi,Mayıs Yedisi Bayramı tarihi,turistik özellikleri ve gezilecek yerleri olarak öne çıkıyor.
Belicesu(Timsah Kayası) Kumsalı
Çaka(Beyazkum)Kumsalı

Kurşunçal Ormanları ve Şelalesi  
Karaoluk (Çiseli) Şelalesi
Hoynat Adası
Yason Burnu
Mayıs Yedisi Bayramı
Perşembe doğal güzellikleriyle insana huzur veriyor gerçekten de.Perşembe sahilde sabah güneşin doğuşu ve akşam güneşin batışı böyle yansımış objektifime..
İlçe merkezinde hala Vona adından kalma izler var..
Perşembe merkezde 200 m. yüksekliğindeki Kordon Tepesi mesire yerinden Perşembe kuşbakışı manzarası ve Karadeniz'in eşsiz güzelliği..
Perşembe iskeleden Kordon Tepesi   
Kordon Tepesi'nden Perşembe merkez sahili

Aslında Perşembe'ye dair daha gidilecek,görülecek,yazılacak çok şey var ama ben bu yazımı şimdilik sonlandırıyorum.Kim bilir belki memleketime tekrar gitmek kısmet olursa bu güzellikleri de paylaşırım o zaman....

yeşimlehertelden.blogspot.com logom harici fotoğraflar görsel bilgi amaçlıdır.