Mikado Nasıl Oynanır?

Mikado ile benim 1 numara Egemen'e gelen bu hediye sayesinde tanıştık.İlk başta birbirinin aynısı gibi görünen bu çubukların ne olduğunu anlamamız için kutusunu açtık,inceledik,internette araştırma yaptık,yüklenen videoları izledik ve sonunda oyunu keşfettik.Şu sömestr döneminde birkaç günümüzü arada sırada bu oyunla meşgul olarak geçirdik.Eee denediğimize göre yazısını paylaşıp,ne olduğunu anlatma zamanı da gelmiş demektir..

Öncelikle Mikado ne onu bir yazalım:Mikado,ince ve renkli tahta çubuklarla oynanan bir zeka ve el beceri oyunudur.Efsaneye göre,eski Çin'de yaşayan bir prens orada yaşayan ejderhayı eğlendirmek için bütün oyunları denemiş;fakat bu yeterli olmayınca yanındaki kürdanları yere atmış ve mikado bu şekilde ortaya çıkmıştır.Diğer bir görüş ise bu oyunun adının üretici firmanın adından geldiği ve 20. yüzyılda Avrupa'dan dünyaya yayıldığı yönündedir.(Kaynak:Vikipedi)
Mikado dikkat ve denge konusunda beceri gerektiren bir oyun.Bu oyunun dikkat süresi artışı,dikkat yoğunluğu ve konsantrasyon,görsel ayrımlaştırma ve yoğunlaşma,el&göz koordinasyonu,görsel hafızanın gelişimi,ince motor kas becerisi,strateji geliştirme gibi alanlarda gelişime katkı sağlayan bir oyun olduğu söyleniyor.
Gelelim oynama şekline;Mikado 31 çubukla oynanan bir oyun.İnternette ne kadar makale varsa hemen hemen çoğunu okudum ve hepsi 41 çubukla oynanır diye yazmış.Hayır kutudan çıkan 31 çubuğu ben mi yanlış saydım acaba,anlamadım ki? Bu 31 çubuğu düz bir zemin üstünde(masa olur,halı olur,parke&mermer zemin olur)elinizle dik olacak şekilde tutuyorsunuz.Sonra elinizi açıyorsunuz,çubuklar yere dağılıyor.Bu çubukları sırası gelen tek tek topluyor.Asla ama asla başka bir çubuğu kıpırdatmıyorsunuz.Kıpırdatırsanız oyun diğer oyuncuya geçer.Ve elinizdeki almaya çalıştığınız çubuğu da aynen yerine koyarsınız.Çubukları kıpırdatmadığınız sürece hakkınız devam eder.Aldığınız çubuklardan 1 tanesinin yardımıyla da diğer çubukları yine kıpırdatmadan alabilirsiniz.Oyunda oyuncu sınırlaması da yokmuş,bunu da ekleyeyim.
Tüm çubuklar toplandıktan sonra sıra puanlamaya geçer.Burada puanlama çubukların üstündeki renklendirmeye göre yapılıyor.
Yukarıdaki fotoğrafta en altta görülen mavi spiral boyalı çubuktan 1 tane var.En yüksek puana sahip çubuğun değeri 20 puan.
5 adet olan mavi,kırmızı,mavi boyalı çubukların her biri 10 puan.
Alttan 3.sırada gördüğünüzden yine 5 adet var ve her biri 5 puan.
Alttan 4.sırada ortası sarı boyalı 10 çubuğun her biri 3'er puan.
Ve en üst sırada yine 10 tane olan uçları mavi&kırmızı boyalı çubukların da her biri 2'şer puan.
Tüm oyuncular ellerinde bulunan çubukların değerini toplar.En yüksek puanı alan oyunu kazanmış olur.
Mikado için bir yaş uyarısı göremedim ama benim 2 numara Derin'in kendince yaptığı denemeler sonrası diyebilirim ki,4 yaş için henüz bu beceriyi oyunun kuralına uygun bir şekilde oynamak mümkün değil.Benim 1 numara Egemen ve benim hoşumuza gitti Mikado oyunu.Tabi 7 yaşındaki oğluma biraz kıyak geçtiğimi de söylemem lazım...